NINCS EREDMÉNY HA NINCS FÁJDALOM – NEM BIZTOS

Mindenki hallotta már a fenti szlogent, legalább a 70-es évek óta.

A középiskolai testnevelés oktatóktól a profi sportolókig, ha bárkit megkérdezünk, mindegyikük azt fogja mondani, hogy nem érsz el eredményt, ha nem dolgozol meg érte nagyon keményen, azaz: „no pain, no gain”.

A szlogent egy ténnyel magyarázzák: ha a szíved pulzusszámát nem emeled meg kb. 70%-al, minimum 20-60 percig, heti 3 alkalommal az edzés során, akkor nem fogsz semmilyen eredményt elérni. Eme intenzív aktivitás jó lehet az aktív, profi sportolóknak, azonban a közhiedelemmel ellentétben nem kell, hogy mindenki célját ez határozza meg, aki úgy dönt: végre belefog bármilyen edzésbe, testmozgásba.

Az igazság az, hogy a „no pain, no gain” szlogen gyakran elriasztja az embereket. Azt feltételezik, hogy a testmozgás számukra elérhetetlen.

Tehát törjük csak meg a mítoszt: edzéssel nem kell a felső határaidat feszegetned ahhoz, hogy egy kedvező hatást érj el egészséged terén.

A hatékony fizikai aktivitás három alapelemből áll: intenzitás, időtartam és gyakoriság. Tehát, ha nem akarsz nagyon kemény intenzitással edzeni, akkor növeld meg az edzés időtartamát! Így egy közepes gyorsaságú, aktív gyaloglás egy rövidebb ideig tartó kimerítő futással érhet fel; ugyan azokhoz az egészségügyi előnyökhöz jutsz vele, ugyan annyi kalóriát égetsz el!

Továbbá, ha meglátod, hogy könnyedebben is elérheted a kitűzött céljaidat, még kedvet is kapsz hozzá, hogy beépítsd a napi rutinodba!

Ha a gyakorlataid nem olyan intenzívek, mint amit esetleg valaki más választana, te akkor is csakis magaddal foglalkozz! És ne feledd: ha már egy buszmegállónyi távot inkább minden nap legyalogolsz, vagy a lift helyett inkább fellépcsőzöl, te már akkor is valamit tettél a testedért, és a kalóriák égetése napi szintűvé fejlődik!

Ha pedig a fentieket kombinálod egy rendszeres edzéssel is Klubunkban, akkor már nagyon nagy lépést tettél egy hosszabb és egészségesebb élet felé! Akár nálunk a futógépen, akár a városban az utcán gyalogolva igenis számít, hogy TE IDŐT SZAKÍTASZ RÁ, és ez az idő meg fog térülni!

Category Tags